Friday, December 28, 2007

Porgandi-juustupüreesupp



5 porgandit
2 küüslauguküünt
1 sibul
õli
3 klaasi vett + 1 kanapuljongikuubik
100g-150g merevaiku
soola, pipart

Koori porgandid, lõika väiksemateks tükkideks. Keeda puljongis pehmeks.
Prae poti põhjas sibulad õlis klaasjaks.
Kui porgandid pehmed, lisa koos keeduveega sibulatele.
Maitsesta supp soola, pipraga ja lisa merevaik.

Lõpuks püreesta supp saumikseriga

Thursday, December 27, 2007

Kohupiimastolle
stollet valmistatakse jõulude ajal Saksamaal. fooliumisse keeratult seisab see külmakapis mitu nädalat.






300g rosinaid
100g rummi
500g nisujahu
2tl küpsetuspulbrit
150g suhkrut
2tl vanillsuhkrut
veidi soola, jahvatatud nelki, kardemoni, ingveripulbrit, riivitud muskaati, kaneeli
2 muna
200g võid
250g kohupiima
200g hakitud mandleid
150g sidrunisukaadi (pulber, selle asemel kasutasin marmelaadi)
100g apelsinisukaadi (tükikesed)

peale: võid ja tuhksuhkrut

Sega rosinad rummiga ja jäta üleöö seisma.
Sega küpsetuspulber nisujahuga, lisa tavaline ja vanillsuhkur, soola, jahvatatud nelki, kardemoni, ingverit, riivitud muskaati ja kaneeli.
Lisa 2 muna, kohupiim ja toasoe või, sõtku ühtlaseks tainaks.
Lõpuks sega hulka hakitud mandlid, sukaat ja rosinad.
Vormi tainast 2 piklikku saia. Vajuta pätsi sisse 2 vagu, nii et keskmine osa saial jääb veidi kõrgem.
Küpseta 150 kraadi juures 50-60 minutit.

Pärast ahjust võtmist määri stolle üle sulavõiga ja raputa peale tuhksuhkrut, korda seda protseduuri paar korda, lastes võil-suhkrut iga kord imenduda.
Toorjuustu-šokolaaditort



põhi
200g Digestive küpsiseid
u 100g võid

täidis
400g toorjuustu
150g valget šokolaadi

kaunistuseks marju

Vooderda lahtikäiva vormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga.
Purusta küpsised, sega sulatatud võiga. Suru segu vormi põhja ja äärtele.
Sega toorjuust ja sulatatud valge šokolaad. Vala täidis küpsisepõhjale.
Pane tort külma ja pane ööpäevaks külmkappi.
Heledad piparkoogid
selle ammu netist leitud retsepti järgi olen nüüd 2 jõulu piparkooke teinud. meenutab rohkem küpsist aga sellised mulle meeldivadki, mis ei krõmpsu ;)
glasuuri asemel kasutasin strösseleid (plaanisin pärlsuhkrut aga unustasin)



1dl siirupit
3tl piparkoogimaitseainet
200g margariin
2,5dl suhkrut
1 muna
1,5 tl soodat
1dl purustatud mandlilaaste
10dl nisujahu
1dl vahukoort

Kuumuta suures potis siirup, lisa piparkoogimaitseaine ning sega.
Vahusta pehme margariin ja suhkur vahuks ning vala siirupisegusse. Sega ühtlaseks.
Sega jahu, sooda ja purustatud mandlit ning vala taigna hulka, vaheldumisi muna ja koorega.
Sega taigen tasaseks, vajadusel käega sõtkudes ning tõsta ööpäevaks külmkappi.

küpseta 200 kraadi juures u 5 min